Open dag Kielegatse carnavalswagenbouwers: ‘We kunnen wel wat nieuwe aanwas gebruiken’

      Reacties uitgeschakeld voor Open dag Kielegatse carnavalswagenbouwers: ‘We kunnen wel wat nieuwe aanwas gebruiken’

BREDA – Iedereen is welkom op de jaarlijkse open dag van de Kielgatse carnavalswagenbouwers, en de jeugd helemaal. Nieuwe bouwers zijn altijd welkom, bij de ene club harder dan de andere.

Gijs (2,5) bezint zich op zijn bouwtoekomst met vader Bas bij de Narrekoppen wagen tijdens de open dag van de Kielegatse carnavalswagenbouwers. © Pix4profs / Jan Stads

Kakelvers voorzitter van CV de Meikevers, Jordan Zijlmans, is bezig de rug van een pop, liggend op een winkelwagentje, te beplakken. ,,We brengen het ‘Groot Kielegats scholenproject‘ in beeld”, zegt hij. ,,Daarbij krijgen alle Bredase scholen een lespakket aangereikt waarmee ze kennis rondom carnaval over kunnen brengen op de leerlingen. Een onderdeel daarvan kan zijn dat Prins Daan een bezoek in de klas brengt. Dat beelden we met onze wagen uit”. Bezoekers aan de grote optocht op 4 maart, kunnen een 8 meter hoge Prins verwachten als schoolmeester voor een krijtbord, lesgevend aan de meest onstuimige klas ooit.

Kippenpoot

De komende weken brengen ongeveer zeshonderd basisschoolleerlingen een bezoek aan de bouwhal. Zijlmans hoopt dat een deel van hen voldoende geënthousiasmeerd zal worden om lid te worden van een bouwclub. ,,We zouden blij zijn met wat extra jeugd”, vertelt hij. ,,We kunnen wel wat nieuwe aanwas van onderuit gebruiken.”

Finn den Ridder (12) meldde zich twee wagens geleden voor het eerst, ook naar aanleiding van de basisschoolkijkdagen. Tijdens de open dag staat hij een telefoonboek te verknippen tot kleine strookjes papier. ,,Die gaan dadelijk op deze kippenpoot van schuim”, legt hij uit. ,,Daarna verf ik de poten oranje.” Finn’s favoriete tijdens de bouw is het kleien.

Dusty Heijnen (11) liet zich door Finn overhalen ook mee te komen helpen. Hij geeft de voorkeur aan schilderen. Helaas voor de jongens zullen ze de maandag van carnaval slechts toe kunnen kijken. Meelopen in de grote optocht mag pas vanaf 16 jaar.

Prinsenwagen

De mannen en vrouwen van CV Simpel hebben er net een doorbouwdag opzitten. ,,Even een dagje meters maken”, legt bouwleider Ruud Voesenek uit. CV Simpel bouwt dit jaar aan een bijzondere wagen. Anders dan andere jaren dingen ze dit jaar niet mee voor de prijzen maar werken ze aan een nieuwe prinsenwagen. ,,Dat is wel even iets anders”, zegt Voesenek. ,,Zo’n wagen moet toch al snel tien, vijftien jaar meegaan. Makkelijk in elkaar te zetten zijn en hij moet ruimte bieden aan dertig tot veertig personen.” Het jongste lid van CV Simpel is zeventien jaar. Toch is de club niet actief bezig met ledenwerving onder jongeren. ,,Op dit moment is dat niet direct iets waar we mee bezig zijn”, aldus Voesenek.

Bij de wagen van W?rom wordt wél weer actief gezocht naar nieuwe leden. De club kampt dit jaar met een licht tekort aan helpende handjes. ,,Er zijn leden zwanger, gaan samenwonen, noem maar op”, zegt voorzitter Isbrand van den Enden. ,,Vandaar dat we dit jaar meedoen met de kleine wagens.”

Gekkenhuis

Geheel tegen de trend in, lijkt CV De Narrekoppen vol te stromen met nieuwe (jeugd)bouwers. ,,Het is momenteel echt een gekkenhuis”, zegt Rinus de Nijs. ,,Dertigers, twintigers en ook jongeren.” Niet vreemd dus dat hun wagen, een laboratorium op wielen, duidelijk zichtbaar goed op schema ligt.

Bron: BN DeStem – https://www.bndestem.nl/